Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a napszúrás?
Könnyebben kapnak-e a sötét hajúak napszúrást? Hatékony-e ellene a fekete sapka is, vagy csak a fehér?

Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Steril gyulladásnak nevezzük azokat az állapotokat, melyekben kórokozó (baktérium, vírus, stb.) jelenléte nélkül, fizikai (pl. ütés, nyomás, sugárzás, hő) vagy kémiai hatások (pl. savas, lúgos anyagok, allergia) következtében alakulnak ki gyulladás tünetei.

Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek.

Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homokára – a folyadékháztartás rendezése illetve a gyulladás mérséklése érdekében. Ha néhány napon belül nem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni.

Fekete, fehér, igen, nem

Tény, hogy minden sötét színű anyag – így a haj is – jobban elnyeli, és magába gyűjti a napsugarakat, mint a világosabbak. Általában (és természetesen rengeteg a kivétel) azonban a sötét hajúaknak valamivel ellenállóbb, jobban pigmentált bőre van, így nagyjából kiegyenlített a különböző hajszínűek napszúrási kockázata.

Sokkal jelentősebb tényező a haj mennyisége, ugyanis az védi a fej bőrét a felmelegedéstől. A nagyon rövidre, „tüsire” vágott haj kevésbé véd, mint a sűrűbb, így például a kisfiúknál általában jobban kell ügyelni a védekezésre, mint a kislányoknál. Gyerekek esetében egyébként is jóval nagyobb a napszúrás kialakulásának esélye, mivel az ő bőrük kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké.

Sapka esetében mindenképp a világos színek ajánlottak, mivel a sötétebbek nagyon felmelegednek a napon. Bár kevésbé, de azok is védenek a napszúrás ellen, egy világos fejfedő viselése mégis sokkal kellemesebb élmény a kánikulában.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fifa 15 android скачать бесплатно

(garneuSwer, 2018.03.26 06:14)

Оооо Круто СПС!

---
Мне кажется это хорошая идея. Я согласен с Вами. скачать торрент игру fifa 15 на пк, скачать fifa 15 ultimate team edition а также <a href=http://15fifa.ru/>фифа 16 официальный сайт на русском</a> fifa 14 15 скачать торрент

Recommendations: how to promote your ircsi.eoldal.hu

(LatonyaVodaw, 2018.03.26 00:26)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any anti-bot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Április / 2018 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 1359856
Hónap: 5548
Nap: 207