Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a napszúrás?
Könnyebben kapnak-e a sötét hajúak napszúrást? Hatékony-e ellene a fekete sapka is, vagy csak a fehér?

Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Steril gyulladásnak nevezzük azokat az állapotokat, melyekben kórokozó (baktérium, vírus, stb.) jelenléte nélkül, fizikai (pl. ütés, nyomás, sugárzás, hő) vagy kémiai hatások (pl. savas, lúgos anyagok, allergia) következtében alakulnak ki gyulladás tünetei.

Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek.

Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homokára – a folyadékháztartás rendezése illetve a gyulladás mérséklése érdekében. Ha néhány napon belül nem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni.

Fekete, fehér, igen, nem

Tény, hogy minden sötét színű anyag – így a haj is – jobban elnyeli, és magába gyűjti a napsugarakat, mint a világosabbak. Általában (és természetesen rengeteg a kivétel) azonban a sötét hajúaknak valamivel ellenállóbb, jobban pigmentált bőre van, így nagyjából kiegyenlített a különböző hajszínűek napszúrási kockázata.

Sokkal jelentősebb tényező a haj mennyisége, ugyanis az védi a fej bőrét a felmelegedéstől. A nagyon rövidre, „tüsire” vágott haj kevésbé véd, mint a sűrűbb, így például a kisfiúknál általában jobban kell ügyelni a védekezésre, mint a kislányoknál. Gyerekek esetében egyébként is jóval nagyobb a napszúrás kialakulásának esélye, mivel az ő bőrük kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké.

Sapka esetében mindenképp a világos színek ajánlottak, mivel a sötétebbek nagyon felmelegednek a napon. Bár kevésbé, de azok is védenek a napszúrás ellen, egy világos fejfedő viselése mégis sokkal kellemesebb élmény a kánikulában.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria


"Facebook"


google
Archívum

Naptár
<< Február / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 1350071
Hónap: 4811
Nap: 161